Майстер-клас із писанкарства

Дата: 2-05-2024, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У читальному залі для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ упродовж тижня до Великодня проводилися майстер-класи із писанкарства від майстринь: соціального педагога у ТУГ ім. І. Франка - Ірини Токар-Гавришко та ексвикладачки декоративно-прикладного  мистецтва ТОКЕК ШМ ім. І. Герети - Тетяни Ящишин.

До заходу долучилися студенти навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури, факультету фінансів та обліку, працівники бібліотеки, ВПО, які проживають у Тернополі,  та усі охочі пізнати мистецтво українського писанкарства.

Українська писанка перемагає зло. Вона вічна, як сам український життєлюбний народ. "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки", - зазначено у народній мудрості. І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії й уяви.

Під час проведення майстер-класу учасники дізналися від майстринь про багатовікову традицію писанкарства та сакральне значення писанки у нашій культурі, а також кожен присутній мав змогу власноруч створити свою писанку, яка оживала лініями, вигинами і барвами в їхніх руках.

Техніка розпису писанки створює особливий, святковий настрій. Писанка – це витвір мистецтва. Не випадково все найкраще в Україні завжди порівнюється із писанкою. У народі про гарну дівчину часто кажуть: «Така гарна, як писанка». Тарас Шевченко згадує писанку, змальовуючи красу українського села: «Село на нашій Україні, неначе писанка село...».

Виготовлені під час майстер-класу писанки, учасники забрали із собою, аби наповнити світлом традицій свою оселю в час Великодня.

Нашим обов’язком є пізнавати, берегти та передавати наступним поколінням традиції і звичаї українського народу.