» » Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених «Особистість і суспільство: психосоціальні виміри ковітальної взаємодії»

Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених «Особистість і суспільство: психосоціальні виміри ковітальної взаємодії»

Дата: 2-05-2024, 11:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Соціально-гуманітарний факультет гостинно зустрічав учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених «Особистість і суспільство: психосоціальні виміри ковітальної взаємодії», яка відбулася за ініціативи кафедри психології та соціальної роботи й об’єднала представників освітніх установ України, а також партнерів провідних організацій та профільних закладів.

Розпочав конференцію заступник декана соціально-гуманітарного факультету, професор Юрій Щербяк, який зазначив, що саме соціогуманітарна сфера закладає систему цінностей та світоглядних координат, які кожна особистість має обстоювати і боронити навіть зі зброєю у руках: «Принципи ковітальної взаємодії є тим спільним знаменником, який дає змогу українцям ідентифікувати себе як європейську націю. Особливо це актуальним є тепер, а саме в умовах повномасштабної війни росії проти України».

Завідувач кафедри психології та соціальної роботи ЗУНУ, професор Андрій Гірняк зауважив, що саме спосіб і рівень взаємодії впливає на психологічний мікроклімат, а відтак відрізняє дифузну групу від асоціації, кооперації, корпорації, колективу як найвищої форми розвитку соціальної групи. Злагодженість взаємодії відрізняє ефективний трудовий колектив від неефективного, неблагополучну сім’ю від щасливої родини, а тоталітарне суспільство від демократичного. Соціум як специфічну соціокультурну цілісність утворюють індивідуальні та ковітальні суб’єкти, які у своїй життєактивності опираються на типові для окремого етносу плани-проєкти поведінки і творення довкілля та самих себе.

Також до присутніх з вітальним словом звернувся очільник наукової школи д.психол.н., професор Анатолій Фурман. Він сказав, що тільки відповівши на запитання: «Хто ми є?», «Чого насправді хочемо?» і «Що реально можемо?», українство зможе на теренах рідної землі, прадавньої культури і новітнього досвіду державного будівництва виявити необхідний для узгодження і консолідації широкий конструктив власної ментальності, тобто той, досі неоціненний і не вжитий належним чином, Божий дар, посвята якого дасть змогу утвердити довкола добро і злагоду, свободу і гуманність, істину і красу. Тільки розумово, осягнувши артезіанські глибини своєї ментальності і визначивши на цій основі координати власного духовного розвитку серед інших народів світу, може зійти Божа зоря народження оновленого українського менталітету як дороговказ до свободи волі і духу, до громадянського розвою суспільства і безсмертя нації.

Водночас віцепрезидент ВГОІ «Союз Чорнобиль України», голова Тернопільської обласної організації ВГОІ Олександр Деркач подякував за плідну співпрацю з соціально-гуманітарним факультетом ЗУНУ та вручив завідувачу, викладачам і найактивнішим студентам кафедри психології та соціальної роботи подяки за збереження історичної правди при підготовці видання книги-спогадів «Чорнобильці Тернопілля».

Робота конференції відбувалася за чотирма актуальними тематичними напрямами:

  1. Життєві обставини як детермінанта поведінки і розвитку особистості.
  2. Стратегії і тактики відповідального вибору соціально-рольової позиції особистості.
  3. Психосоціальні інваріанти поведінки особистості в різних життєвих обставинах.
  4. Концентри самоусвідомлення громадянського суспільства та особистості в сучасних українських реаліях.

Прикметно, що тези для участі в конференції подали представники різних спеціальностей та наукових галузей: психологи, соціальні працівники, соціологи, правники, педагоги, біологи, економісти, філологи та філософи. Участь в обговореннях взяли відомі доктори наук і доценти, молоді викладачі, аспіранти, магістри й бакалаври-початківці. Загалом конференція об’єднала близько 100 учасників з різних регіонів України: Тернополя, Луцька,  Вінниці, Києва, Харкова,  Слов'янська.

Сподіваємося, що кожен присутній знайшов відповіді на власні актуальні запитання, надихнувся новими ідеями, утвердився у своєму намірі допомоги іншим і продовжити розбудову життєвого простору нашого спільного українського дому.