» » Спеціальна лекція професора Миколи Лазаровича, присвяченій московитській-українській війні.

Спеціальна лекція професора Миколи Лазаровича, присвяченій московитській-українській війні.

Дата: 1-05-2024, 15:59 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах вивчення дисципліни «Зовнішньополітична діяльність України» доктор політичних наук, професор Микола Лазарович провів для студентів 1 курсу освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії» спеціальну лекцію, присвяченій московитській-українській війні. Лектор вміло порівняв історичні події із сьогоденням, війною росії проти України.

Микола Васильович наголосив на тому, що московитські територіальні претензії щодо українських земель з’явились не вчора, не 10 років тому. Протистояння триває з 1658 року – вже 360 років. І воно відбувається не лише на полі бою, а й в інформаційному просторі. Це особливість, яку породжує сучасність, і ворог активно її використовує. Микола Лазарович показував свої оригінальні пости, які викладав у Твітері, беручи участь у бойових діях, і порівнював їх із фальшивками російських ЗМІ. Суть багатьох фраз професора, його меседжі повністю спотворювалися і переписувалися на московитський лад,  бо саме це вони постійно роблять.

Студентка Василина Ватащак зазначила: «Професор під час лекції використовував безліч фотографій, цитат та порівнянь, моделював ситуації, до яких наслідків можуть призвести наші дії або бездіяльність. Мене особливо зацікавило порівняння двох фотографій: на обох зображена війна, картинки майже однакові, але час та обставини зовсім різні: на першій - Верден 1916 року, на другій – Бахмут 2022 року. Їхня схожість мене глибоко вразила, адже наскільки зловісною і безжальною може бути людина через свої нездорові амбіції та ненаситність».

Студент Дмитро Подопригора зауважив: «Лекція захопила мене мужністю людей, які захищають рідний край від ворогів. Я відчував співпережиття з кожним українцем за дім, за рідних, за Україну. Я впевнений, що Микола Васильович за якусь годину зумів донести до кожного те, що російська ідеологія побудована на прагненні відновити імперію та знищити поневолені народи без єдиного докору совісті».

Студентка Ірина Скрибка поділилася своїми враженнями: «Слухати Миколу Васильовича неймовірно цікаво вже тому, що він сам був учасником всіх важливих подій незалежної України: Помаранчевої революцію від її першого до останнього дня,  Революції Гідності (один з ініціаторів подій на Грушевського), добровільно пішов воювати у 2015 році, у 2022 не зміг стояти осторонь. Мені здається, ніхто правдивіше не розповість про війну, ніж той, хто сам її бачив, кому смерть дихала просто в спину. Микола Лазарович розповів про свій воєнний досвід, про страшне та болюче; іноді згадував щось світле. Особливо запам’яталася розповідь професора про те, як він завжди носив із собою гранату і був готовий використати її, аби не потрапити у полон до московитів, оскільки усвідомлював, що за його книги, статті, дописи і сюжети в соцмережах вороги зроблять його смерть непростою і довгою».

Усі здобувачі отримали незабутні враження та емоції, а головне краще розуміння сутності нашого ворога, бо тільки добре знаючи його, ми зможемо перемогти. Війна викарбувала в серцях студентів зневагу до московитів, їхнього жорстокого менталітету та брехливої історії.

Здобувачі висловили  велику та щиру подяку Миколі Лазаровичу за плідну сподвижницьку діяльність.

Низький уклін Вам, шановний професоре!