» » ЗУНУ долучився до загальноукраїнської мережі моніторингу атмосферного повітря

ЗУНУ долучився до загальноукраїнської мережі моніторингу атмосферного повітря

Дата: 22-04-2024, 14:33 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Десятого квітня 2024 року у ЗУНУ відбулося підписання меморандуму між Західноукраїнським національним університетом та Громадською ініціативою «Збережи Дніпро» - найбільшою незалежною мережею аналізу екологічної інформації, яка поєднує дані про поточний стан довкілля, забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля.

Кафедрою екології та охорони здоров’я навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури Західноукраїнського національного університету спільно із SaveDnipro встановлено станцію моніторингу якості повітря SaveEcoSensor 3.0, яка дозволяє вимірювати вміст пилу фракцій 2.5 та 10 мікронів у повітрі (PM2.5 і PM10).  Інтегрований сенсор температури, вологості та тиску автоматично коригує отримані дані в залежності від погодних умов, а модуль підігріву зменшує вплив туману, опадів та негативних температур. Вбудований перетворювач живлення та апаратний сторожовий таймер (Watchdog) підвищують надійність пристрою. Цей прилад, підключений до мережі, виконує вимірювання кожні 145 секунд і передає дані безпосередньо на онлайн-ресурс.

Система SaveEcoBot складається з інтерактивної мапи та чат-бота у Telegram, Facebook або Viber.

Доцент Олександр Бондар зазначає: «Дрібнодисперсний пил фракцій РМ2.5 та РМ10 – це пил, який утворюється під час горіння, є однією з найшкідливіших форм забруднення повітря. Він може проникати глибоко в легені, кровоносну систему та мозок, спричиняючи проблеми зі здоров’ям, такі як серцеві напади, захворювання дихальних шляхів та передчасна смерть».

Параметри стану атмосферного повітря представлені на графіку за адресою: вулиця Львівська, м. Тернопіль, Україна. Графік показує різні параметри повітря упродовж періоду з 19 по 21 березня 2021 року.

Моніторинг стану атмосферного повітря – один з елементів не тільки контролю за якістю довкілля, а й запобігання негативному впливу забруднення на людське здоров’я.

Онлайн карта доступна за посиланням:

Якість повітря в Україні онлайн: карта моніторингу якості повітря - SaveEcoBot

Відповідно до Стратегії розвитку Західноукраїнський національний університет реалізовує концепцію «Зеленого університету», що передбачає заходи з екологізації його діяльності на засадах найвищих стандартах природоорієнтованості та ресурсозбереження.