» » «Вербальна і невербальна комунікація: як бути гарним спікером?

«Вербальна і невербальна комунікація: як бути гарним спікером?

Дата: 19-04-2024, 15:56 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 «Вербальна і невербальна комунікація: як бути гарним спікером?» – тренінг на таку тему провела для студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії» експертка з ораторського мистецтва Світлана Наконечна.

Спікерка розповіла студентам Західноукраїнського національного університету, які техніки ораторського мистецтва варто застосовувати. Світлана Наконечна зазначила: «Гарний оратор викликає довіру, емоції, зосереджує увагу, інтригує, надихає. Серед принципів, які втримують увагу аудиторії – цікавий початок, сказаний неквапливо, звернення по імені, паузи, запитання до аудиторії. Будьте на крок попереду від свого глядача і слухача, забарвлюйте текст такими емоціями, які мають відчути слухачі під час вашої розповіді».

Серед недієвих методів публічних виступів експертка виділила – вивчення тексту напам’ять, штучні техніки зорового контакту, штучні жести.

«Зустріч зі Світланою Наконечною дала мені більше, аніж просто поради. Вона принесла мені впевненість у собі, розуміння своїх дій, бажання працювати над вербальною комунікацією та невербальною – мімікою, жестами. Ораторське мистецтво я сприймала, наче щось надзвичайно нудне, проте виявилося зовсім інакше – це захоплива галузь, без якої неможливо бути гарним спеціалістом, ба більше, вона дає можливість аналізувати дії свого оточення та емоції навіть без їх вираження», – ділиться враженнями студентка групи МВСК-21  Дарія Домбровська.

Тренінг відбувався у змішаному форматі, а тому до нього мали змогу долучитися студенти, які перебувають за кордоном.

«Тренінг був надзвичайно цікавим й інформативним. Ораторка не лише розповіла про мистецтво спілкування і мову тіла, а й показувала певні елементи на практиці. Пані Світлана лаконічно, цікаво відповідала на всі запитання, дала багато порад щодо поведінки на переговорах, під час особистої розмови. Цей тренінг корисний не лише для дипломатів та політиків, зазначені поради знадобляться в науковій, суспільній, творчій сферах і навіть у звичайному спілкуванні. Щиро дякую за можливість долучитися онлайн, це було чудово», – поділилася враженнями студентка групи МВСК-21 Софія Луцишин-Демків.

Тренінг відбувся в межах вивчення дисципліни «Організація суспільних комунікацій». Модератором заходу виступила кандидат наук із соціальних комунікацій Людмила Комінярська.

До зустрічі, яка відбулася у читальному залі бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ, долучилися завідувачка кафедри міжнародних відносин та дипломатії класичного університету Тернополя Оксана Тулай та викладачі, директор бібліотеки Казимир Возьний і працівники бібліотеки.