» » Гостьова лекція «Пенсійний фонд України: кроки до відкритості» для студентів спеціальності «Соціальне забезпечення»

Гостьова лекція «Пенсійний фонд України: кроки до відкритості» для студентів спеціальності «Соціальне забезпечення»

Дата: 12-04-2024, 12:53 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 10 квітня 2024 року з ініціативи доцентів кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу Галини Кулини та Володимира Костецького для студентів спеціальності «Соціальне забезпечення» факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету відбулась лекція на базі Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області. Спікерами заходу виступили перший заступник начальника Головного управління Алла Якубовська, заступник начальника Головного управління Віталій Толуб’як, начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Олександр Томчук та начальник управління по роботі з персоналом Лілія Литвинчук.

У ході розповіді Віталій Толуб’як наголосив на визначальній ролі, яку сьогодні виконує Пенсійний фонд України як центральний орган виконавчої влади в управлінні солідарною системою загальнообов’язкового державного пенсійного забезпечення; збору, накопичення та обліку страхових внесків; призначення та виплати пенсій, допомог та інших соціальних виплат.

Під час зустрічі Алла Якубовська ознайомила студентську молодь із головними напрямами роботи Головного управління, формуванням бюджету Пенсійного фонду України, ключовими аспектами функціонування солідарної та накопичувальної систем пенсійного страхування, розширенням функцій Фонду щодо призначення і виплати субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, страхових виплат. Також пані Алла окреслила послуги, які надаються спеціалістами в сервісних центрах під час прийому громадян, наголосивши, що в органах Пенсійного фонду України постійно відбувається трансформація державних послуг задля задоволення потреб і очікувань людей. Спікер наголосила на важливості набуття страхового стажу для отримання права на пенсійне та соціальне забезпечення, добровільної участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні та необхідності офіційного оформлення трудових відносин при працевлаштуванні.

Олександр Томчук розповів та наочно продемонстрував учасникам зустрічі як працює вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України та мобільний застосунок. Він підкреслив, що цифрові технології дають широкі можливості у сфері надання адміністративних послуг, зокрема спрощують систему обслуговування громадян, які звертаються в територіальні органи Фонду. Окрім цього, кожен громадянин має змогу через вебпортал отримати ряд онлайн-послуг, а саме: подати заяви, отримати довідки з QR-кодом, записатись на відеоідентифікацію особи, контролювати сплату страхових внесків, здійснених роботодавцем і самостійно сплачених застрахованою особою та зарахування страхового стажу, дізнатися приблизний розмір пенсійної виплати тощо.

Лілія Литвинчук ознайомила студентську молодь із особливостями підбору персоналу та роботи у державних органах влади, в тому числі і Пенсійному фонді України, відзначивши, що участь у формуванні і реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування має певні особливості та виклики. Так, спікер підкреслила, що працюючи у державних органах влади особам забезпечено стабільність у виконанні посадових обов’язків, право на усі соціальні гарантії, кар’єрне зростання. Окрім цього, державні службовці постійно здобувають нові навички та знання шляхом професійних навчань та самоосвіти, а також отримують досвід управління та спілкування з різними категоріями людей. Пані Лілія зауважила, що в органах Пенсійного фонду України відбувається модернізація робочих процесів, адже виконання посадових обов’язків працівниками має ставати ефективнішим завдяки перегляду та оптимізації процесів, відмови від застарілих функцій тощо.

На завершення зустрічі фахівці Пенсійного фонду України в Тернопільській області відповіли на актуальні запитання, які цікавили студентів та викликали жвавий інтерес.

Усі учасники заходу почерпнули корисну інформацію, отримали позитивні враження від спілкування з фахівцями та набули практичного досвіду задля реалізації себе як спеціалістів у сфері пенсійного страхування та соціального забезпечення населення.

Колектив кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу Західноукраїнського національного університету висловлює вдячність Аллі Якубовській, Віталію Толуб’яку, Олександру Томчуку та Лілії Литвинчук за майстерність і професіоналізм, корисні прикладні рекомендації і поради, мотивацію для наших студентів!