» » Студенти кафедри міжнародних відносин та дипломатії відвідали ТОВ «СЕ Борднетце-Україна»

Студенти кафедри міжнародних відносин та дипломатії відвідали ТОВ «СЕ Борднетце-Україна»

Дата: 22-03-2024, 15:39 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах діяльності навчальної лабораторії «Міжнародна студія сталого розвитку» кафедри міжнародних відносин та дипломатії стартував практико-орієнтований проєкт «Міжнародні бізнес-процеси та економічна дипломатія сталого розвитку». Модератори – доценти кафедри міжнародних відносин та дипломатії Наталія Карпишин та Сергій Гродський.

Проєкт орієнтований на поглиблення у студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» знань та навиків у сфері міжнародних бізнес-процесів; отримання практичних порад та рекомендацій від відомих експертів та представників міжнародного бізнесу; моніторинг перспектив професійної діяльності та майбутнього працевлаштування.

 Перший захід, який відбувся в межах проєкту, – це екскурсійна подорож до міжнародної компанії ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» (SEBN UA) у місті Тернополі. Це підприємство з іноземними інвестиціями, яке входить до складу концерну Sumitomo Electric Bordnetze – провідного світового виробника кабельної продукції для автомобілів.  

Своїми враженнями поділилися учасники екскурсії.

Студентка групи МВСК-11 Василина Ватащак зауважила: «Нам випала нагода відвідати офіс фірми SEBN-UA в Тернополі. Ми змогли не тільки отримати нову цікаву інформацію, але й побачити виготовлення деталей для автомобілів та ознайомитися із роботою на підприємстві. Це була чудова можливість ознайомитись ближче з бізнесом, який функціонує у нашому регіоні.

З самого початку нас провели в офіс, де здебільшого працюють люди, які займаються рекрутингом. Провела презентацію пані Галина, яка саме проводить інтерв’ю та відбирає нових робітників, вона і ввела нас в курс справи: в загальному розповіла про розташування всіх подібних офісів та підприємств в інших країнах світу і різних регіонах України, історію заснування та початку роботи в Україні тощо. Також пані Галина детально розповіла про взаємодію офісу фірми в Тернополі з іншими офісами, про тонкощі роботи з іноземцями (німцями, японцями, мексиканцями тощо) в залежності від того яку марку і модель машини вони представляють, і відповіла на всі додаткові запитання студентів, щодо працевлаштування та інших моментів.

Дуже цікавою деталлю є те, що для виготовлення в’язок або інших деталей використовується саме конвеєрне виробництво. Обумовлюють свій вибір тим, що це підтримує дисципліну серед робітників, адже кожен залежить один від одного. Якщо бути точнішим – від якості і швидкості твоєї роботи залежить робота всіх інших. Також дуже важливим моментом, на якому акцентувала увагу пані Галина, є саме якість та швидкість. У цій роботі якості нема без швидкості, а швидкості відповідно без якості. Все поетапно і дуже прискіпливо перевіряють на якість, для цього в них є спеціальні машини, але контролюють та перевіряють роботу машин люди.

Фраза, яка привернула особливу увагу – «Тут нічого не викидають! Все перероблюється». Тобто ті деталі, які стали бракованими або були зроблені недостатньо якісно ідуть на переробку. Можна зробити висновок, що це не тільки фінансово вигідно, ощадливо, але й корисно для навколишнього середовища. Також, я вважаю, що наявність такого потужного заводу в Тернополі сприяє розвитку промисловості і в загальному нашого регіону. Важливі переваги такого підприємства: робочі місця для жителів Тернополя та найближчих сіл, достатньо хороша оплата праці, перспектива кар’єрного росту (оскільки даному підприємству властива ієрархічна структура), наявність багатьох напрямків (від логістики до фінансів), в яких кожен може знайти відповідну і підходящу для себе роботу. Всі вищеперераховані переваги задовільняють потреби суспільства, а також пов’язані з 8, 9 та 11 Цілями сталого розвитку.

Можливість на власні очі побачити як офісну роботу, так і роботу на самому виробництві викликала в мене ще більше зацікавлення, та найважливіше – мотивацію. Мотивацію невпинно працювати над собою, розвивати себе та допомагати це робити іншим. Я почерпнула для себе інформацію про бізнес в Україні та міжнародне співробітництво України з іншими державами в цій сфері. Це був неоціненний досвід, який я б з радістю повторила, тільки, можливо, вже у ролі працівника».

Студентка групи МВСК-11 Соломія Худяк зазначила «Під час відвідування підприємства ми почули багато цікавої інформації: дізнались про можливості і перспективи міжнародного економічного співробітництва; участь у різних соціальних проектах та постійний розвиток і вдосконалення вмінь працівників. Нам розповіли про тонкощі виробництва та наочно показали процес створення деталей до автомобіля. Для мене ця екскурсія була дуже позитивною та інформативною, я дізналась багато нової, а головне, корисної інформації. Також я знайшла ймовірне місце проходження своєї майбутньої практики і зрозуміла, що підприємству потрібні фахівці мого профілю, які знають іноземні мови і вміють якісно комунікувати. Сподобалось, що компанія відкрита для нових членів команди і надає все необхідне для їхньої адаптації, навчання і гідної роботи. Ця зустріч стала серйозною мотивацією для мого подальшого навчання в університеті!».

Щира вдячність керівнику групи корпоративних комунікацій Ірині Швайкевич та старшому фахівцю з персоналу Галині Савці за організацію й цікаву розповідь про діяльність ТОВ «СЕ Борднетце-Україна». Дякуємо студентці групи МВСК-41 Валентині Кіняшовій, яка проходить виробничу практику на цьому підприємстві, за те, що поділилися з учасниками екскурсії своїм досвідом та враженнями.

Захід корелює з освітніми компонентами «Основи сталого розвитку», «Економіка сталого розвитку» та «Зовнішньополітична діяльність України», які є складовими освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».