» » Круглий стіл «Актуальні проблеми монетарної політики Національного банку України в умовах воєнного стану» у межах Global Money Week

Круглий стіл «Актуальні проблеми монетарної політики Національного банку України в умовах воєнного стану» у межах Global Money Week

Дата: 21-03-2024, 15:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті в рамках щорічної глобальної ініціативи GLOBAL MONEY WEEK відбувся науковий круглий стіл «Монетарна політика Національного банку України в умовах воєнного стану», організований професором кафедри фінансів ім. С.І. Юрія – Олександром Дзюблюком.

Модератор круглого столу, Ірина Пирик (гр. ФМПС-32) у вступному слові зазначила актуальність наукового заходу як засобу покращення розуміння динаміки макроекономічних процесів і ролі у них монетарної політики, підвищення фінансової обізнаності молоді, розуміння всіх аспектів безпечного поводження з грошима, а також як невід’ємного та важливого елементу навчального процесу студентів у нашому університеті, адже саме такі події відіграють ключову роль у формуванні особистості майбутніх спеціалістів, що пізніше розвиватимуть нашу державу.

Д.е.н., професор кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Олександр Дзюблюк у своєму виступі наголосив, що сучасні умови воєнного стану мають всеосяжний вплив на всі аспекти економічного життя суспільства, включаючи грошову сферу та кредитну активність банківського сектору. Це позначилося на організації грошового обігу і роботі банківської системи, коли в умовах постійних атак ворога за всіма напрямами, а також у кіберпросторі, Національному банку потрібно було докладати величезних зусиль, щоб уникнути перебоїв у роботі комерційних банків, забезпечити захист даних та інформації, підвищувати надійність інфраструктури безготівкових платежів, підтримувати фінансову стійкість роботи банківського сектору, а також фінансову, цінову і валютно-курсову стабільність в економіці. У зв’язку із цим, тему круглого столу слід вважати актуальною із огляду на роль монетарної політики у забезпеченні макроекономічної і фінансової стабільності як ключових аспектів виживання економіки нашої держави у сучасних надскладних умовах воєнного стану.

Павло Ткаченко – менеджер по роботі з ключовими клієнтами бізнес банкінгу АТ «Райффайзен Банк», виступаючи в якості запрошеного гостя, відзначив важливість монетарної політики Національного банку України для забезпечення стабільного функціонування банківської системи, а також охарактеризував складні умови економічної ситуації в Україні упродовж періоду воєнного стану, що безпосередньо позначилися і на діяльності банківської системи щодо кредитування та надання інших банківських послуг підприємствам, і населенню. Особливо було відзначено роль і значення грошово-кредитної політики НБУ для підтримання довіри громадян та бізнесу до банківської системи, про що свідчить відсутність значних банкрутств у корпоративному секторі та стабільне зростання обсягів клієнтських коштів у банках, зокрема у АТ «Райффайзен Банк».

Д.е.н., професор кафедри фінансових технологій і банківського бізнесу Богдан Луців звернув увагу присутніх на важливості Global Money Week як просвітницького заходу у студентському середовищі для поліпшення освітнього і наукового процесу, а також на особливу актуальність тематики круглого столу, оскільки монетарна політика Національного банку України в умовах воєнного стану має вирішальне значення для забезпечення безперебійної роботи банківської системи та фінансової стабільності економіки загалом, і хоча НБУ вдалося забезпечити макрофінансову стабільність, але його нинішня грошово-кредитна політика не повною мірою враховувала потреби держави у фінансуванні воєнних видатків, а реального сектору у кредитній підтримці розвитку виробництва.

Спікери круглого столу зосередили увагу на актуальних аспектах реалізації монетарної політики центрального банку: Володимир Кийко (гр. ФМПС-32) – «Боротьба з інфляцією і монетарна політика НБУ»; Ірина Пирик (гр. ФМПС-32) – «Адаптація монетарної політики НБУ до воєнних умов»; Богдан Вітів (гр. ФМ-31) – «Валютна політика НБУ під час війни»; Артур Лівень (гр. ФБС-31) – «Ресурсне забезпечення економіки під час війни в Україні»; Анастасія Кусень (гр. ФМ-32) – «Використання інструментів грошової політики Національного банку України в умовах війни»; Лілія Сорока (гр. ФМ-32) – «Монетарна політики НБУ в післявоєнному відновленні»; Ольга Леськів (гр. ФМ-32) – «Принципи функціонування банківської системи України в умовах війни»; Оксана Захарчук (гр. ФМ-32) – «Грошово-кредитна система в Україні: проблеми і перспективи розвитку на тлі війни»; Соломія Кумчик (гр. ФМ-32) – «Фінансовий ринок України в умовах війни: фінансово-економічні наслідки»; Дана Прокопишина (гр. ФМПС-31) – «Основні заходи НБУ з підтримки фінансово-економічної стабільності». Учасники круглого столу наголосили, що в умовах воєнного стану НБУ доводиться боротися із численними труднощами та випробуваннями, включаючи ризик інфляції, дефіцит бюджету та загроза підриву фінансової стабільності, дефіцит кредитних ресурсів та загострення боргової кризи.

У ході дискусії, що зав’язалася за результатами заслуханих виступів, було визначено, що одним із головних завдань Національного банку в умовах воєнного стану є забезпечення ліквідності банківської системи, створення умов для доступності кредитування реального сектору та підтримання стійкості фінансового сектору економіки, що особливо важливо з огляду на зростання ризику втрати довіри до національної валюти. У зв’язку із цим саме монетарна політика стає важливим інструментом для забезпечення економічної стабільності та здійснення контролю над інфляцією, що визначає актуальність проблематики круглого столу.